Zaterdag zat ik op historische markt van de Dag van de Westerwoldse geschiedenis. De gemeente Vlagtwedde vierde het 200-jarig bestaan met deze dag. Een van de boeken in mijn kraampje was Beleefd aanbevelend. Naar aanleiding van dat boek raakte ik regelmatig even in gesprek. Een aantal mensen kende de huizen en wist er ook nog het een en ander over te vertellen.
Een van de bezoeksters had op kamers gewoond aan het Schonfeldplein 12 in Winschoten. Zij werkte toen als adjunct-directeur van het kindertehuis Zonnegloren. De eigenaresse van het huis, de weduwe Kremer - Roelofs, was een goed opgeleide vrouw. Zij had nog twee andere dames in huis op, een huishoudkundige van Molenhorn en een docente aan de huishoudschool. Meer wilde ze niet vertellen. Wie weet zou de familie van mevrouw Kremer het niet leuk vinden.
In het huis dat ook wel de koekkoeksklok wordt genoemd en hier al eerder aandacht kreeg, woonde vroeger de postbode van Nieuwe Pekela. Zijn naam was Jan Mik. Hij was geboren als zoon van een turfschipper. Voor Jan woonde Kees Bakker in het huis. Hij was een vrijgezelle boer.
Een makelaar-met-pensioen vertelde dat hij het Groene Kruisgebouw in Oude Pekela in het verleden had verkocht. Het pand was in die tijd in handen van Thuiszorg Veendam. De nieuwe koper is geen onbekende: De heer Bouwman van de koekjesfabriek in Wedde. Aan de achterzijde was toen een groot nieuw stuk, dat werd gebruikt als vergaderzalen. De bovenverdieping was de woning van de direkteur geweest. Daar waren alle oude elementen nog in tact.
Verder waren er drie huizen gebouwd in opdracht van een man. Hij woonde zelf aan de Oldenburgerstraat E 148. Voor zijn zoon liet hij een boerderij bouwen aan de Tjadenstraat C 116 en voor zijn dochter Grietje het huis in Wedderveer. A. Tiktak was een liefhebber van degelijke bouw. Dat was een reden om naar Kruijer te gaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten