woensdag 31 oktober 2012

Mensen op de foto

In het boek Beleefd aanbevelend staat een foto van Jan Kruijer op een werkplaats. Het lijkt er op dat hij een grote schuur aan het bouwen is. Vier mensen op de foto zijn inmiddels herkend door een vrijwilligster van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.

In de rij van staande mensen, nummer 2 t/m 5 van rechts, staan waarschijnlijk de opdrachtgevers voor het gebouw. De man met de hoed is Ko de Lange, naast hem staat zijn vrouw, Fennie. Schuin voor haar staat Swier Smit met zijn vrouw Jantje Smit - de Lange. De man uiterst rechts is aannemer Willem Penning uit Zuidwending. Het jongetje op de trap met de alpinopet is Evert Smit, de zoon van Swier en Jantje. Rechts op de trap staat de architect Kruijer. De overige personen op de foto zullen de bouwvakkers zijn, gezien hun kleding.

De familie de Lange had een boerderij in Zuidwending, die in 1959 afbrandde. Er  was wel een brandmuur in het pand, maar toch is het vuur overgeslagen van de schuur naar het voorhuis. Alleen het fundament bleef over. Om de schuur te vervangen, kocht de familie een boerderij op die voor de uitbreiding van Schiphol moesten verdwijnen. Voor de schuur betaalden ze 10.000 gulden en de balken werden op diepladers naar Groningen vervoerd en Kruijer begeleidde de opbouw van de schuur. Deze foto is genomen in 1960 toen de opbouw van de schuur begon. Kruijer ontwierp op de fundamenten van de afgebrande woning een nieuw voorhuis. Het adres is Zuidwending 30

Aanvulling op 18 september 2013
De zoon en dochter van aannemer Willem Jan Penning te Zuidwending hebben de volgende mooie aanvulling:

V.l.n.r: Wiecher Timmer, Guus Wiecher Penning, Aaldrik Meuken, Jurjen Prins, Geerto Ridderbos, Willem Jan Penning de aannemer, Chris Prummel, Berend Penning, Appie Klok, Jurjen Pomp, Jantje Smit-De Lange,  v.b.n.beneden: op de ladder Evert Smit, Jan Bellinga, Dick ter Harkel, Swier Smit de opdrachtgever, dan weer v.l.n.r.: Jan Kleinhuis, Fennie De Lange-Mulder, Rienko De Lange, Jaap Kruijer en hogerop: Jan Kruijer, de architect.

Zittend: Naam onbekend, maar werkzaam als kraanmachinist van de Firma Blaauw te Winschoten, in het midden Oltman Hoepman, en rechts Kees Jager.

Ze schrijven: Wiecher Timmer was mijn stiefopa. Willem Jan Penning mijn vader. Mijn beide broers Berend en Guus staan er op.  Alsmede diverse medewerkers van mijn vader. De opdrachtgever is de heer Swier Smit, zowel zijn echtgenote Jantje Smit-De Lange als zijn ouders Rienko de Lange en Fennie De Lange-Mulder staan op de foto. 





1 opmerking:

  1. De man uit eerst rechts is Jaap Kruijer de zoon van Jan Kruijer op de ladder. Achter Ko de Lange (met hoed), staat Dick ter Harkel, medewerker van bureau Kruijer.

    BeantwoordenVerwijderen