vrijdag 21 september 2012

Fabrieken 2


Een andere fabriek die Kruijer bouwde, samen met Klaas Visker, stond in Winschoten bij de haven. Intussen is het gebouw afgebroken. Het gaat hier om de meubelfabriek van A.L. Bos en anderen. Het is een groot pand met veel beton: Jan Kruijer doet zijn naam van Jan Beton eer aan. Er moet ook een behoorlijk aantal machines een plaats krijgen volgens de staat op de tekening.

In de lijmerij komt een lijmtang een lijmopberger een lijmkoker en een pers. Verder is er een slijpmachine, een freesmachine, een boormachine, een zaagslijpmachine, een cirkelzaag en zo nog een aantal machines, samen goed voor 73,5 PK. Het zal een behoorlijk lawaai zijn geweest in de fabriek, toen het werk er eenmaal begonnen was.

Achter het schippersechtpaar op deze foto, is de Winschoter Meubelindustrie te zien. In de volksmond was dit 'Meubeltje Bos'.
De fabriek begon in 1933. In september van dat jaar stond een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden voor politoerders en meubelmakers. Vijf jaar later brak er een staking uit. De arbeiders hadden eisen van loonsverhoging en de arbeidsomstandigheden. Na een paar dagen kwam een van de direkteurs met een compromis. De arbeiders accepteerden het en gingen weer aan het werk. In november van hetzelfde jaar zetten Kruijer en Visker een advertentie voor de aanbesteding van de verbouwing.

In 1962 haalde de fabriek opnieuw de krant omdat er brand uitbrak in één van de spuitkabines. De schade bedroeg enkele honderdduizenden guldens.


En dan is er in 1975 een berichtje in de Limburger dat de meubelfabriek gaat sluiten. Iets meer dan veertig jaar deed heeft het gebouw van Kruijer en Visker dienst gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten