vrijdag 21 september 2012

Fabrieken

Een aantal malen kreeg Jan Kruijer de opdracht om fabrieken te bouwen. De werkgroep heeft besloten die gebouwen niet in het boek Beleefd aanbevelend op te nemen. De argumenten hiervoor hebben we gegeven in de inleiding van het boek. Ruud Ugen en Gerrit Dopper, die alle foto's hebben gemaakt voor het boek, hebben de fabrieksgebouwen die er nog staan wel vastgelegd. Een aantal van de de foto's   plaatsen we hier om te laten zien dat het opnemen van fabrieken in het boek geen goed idee was.

.  
Hier is aan de zijkanten van de voorgevel aan de Cereswijk nog wel elementen te zien van de  Amsterdamse School, vooral de dwars liggende stukken beton. Ook is duidelijk dat er wel veel is verbouwd door de jaren heen. Het is dan ook moeilijk te zeggen welk deel nu nog echt door Jan Kruijer is ontworpen en gebouwd. 

Aan deze foto is te zien dat er altijd veranderingen zijn aan een fabrieksgebouw. Rechts achter de boom een moderne garagedeur. Het middenstuk is vermoedelijk van net na de Tweede Wereldoorlog. Economische ontwikkelingen, maar ook de ontwikkelingen in ARBOwetgeving stellen steeds andere eisen aan een gebouw. Daardoor veranderen ze snel en verdwijnt soms het zicht op de oorspronkelijke bouw.



Hier is bij het mestelwerk rond de deur en het trasraam goed te zien dat het pand oorspronkelijk is gebouwd in de jaren  voor de Tweede Wereldoorlog. De dubbele deuren in de foto boven hebben een vergelijkbare uitstraling al die van de Katholieke School aan de Stuutstraat in Nieuwe Pekela. 
Om uit te zoeken welk deel van deze fabriek door Kruijer is gebouwd, is veel onderzoek nodig. Het deel dat op deze foto te zien is, stamt vermoedelijk uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. In ieder geval is duidelijk dat van het oorspronkelijk ontwerp weinig is te zien.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten